Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse år 2024

Årsmötet 7 april fastställde följande mål för Kulturföreningen Katrinas verksamhet år 2024

  • Årsmöte i Finströms församling med konsert i St. Mikaels kyrka 7 april
  • ”Katrina – en musikteater” 17 – 20 juli i Alandica
  • Katrina kammarmusikfestival 5 – 10 augusti, tema ”Natt”
  • ”Baltic songlines” ett samarbetsprojekt om Östersjön med FrauVonDa i september
  • Dirigentkurs 8 – 10 november i samarbete med ÅMI
  • Konsert till minne av Jack Mattsson 24 november
  • Övriga evenemang som styrelsen beslutar om under året
  • Marknadsföring av verksamheten på sociala medier med fokus utanför Åland.

Styrelsen

Under året har styrelsen hållit 10 (12) sammanträden och behandlat 62 (70) ärenden.
Närvaron vid sammanträdena har varit hög. En del styrelsemedlemmar har deltagit digitalt men de flesta har varit fysiskt med på mötena. Alla möten har varit beslutföra.

Föreningens årsmöte hölls den 7 april i Finströms församlingshem. Efter årsmötet var det konsert i St. Mikaels kyrka med ”Trio Aurora”. Följande dag höll ” Trio Aurora” en gratiskonsert i St.Görans kyrka i Mariehamn.

Styrelsens sammansättning och konstituering:

  • Barbro Sundback ordförande
  • Patrik Komorowski vice ordförande
  • Casper Wrede sekreterare
  • Carita Johansson kassör
  • Mona Karlsson webmaster
  • Ann-Christina Kjeldsen språkrör för Katrina kammarkör och Katarinakören
  • Jan-Ole Lönnblad biträdande sekreterare

Ersättare:

  • Siv Ekström
  • Cecilia Wickström
  • Johanna Fogelström

Revisorer: Sixten Söderström GR och ersättare Erika Sjölund GR

Verksamhetsledare: Rosi Djupsund

JUBILEUMSÅRETS VERKSAMHET

Kulturföreningen Katrinas 25 års jubileum resulterade i en rik och allsidig verksamhet under året. Stora insatser gjordes för att uppföra ”Katrina – en musikteater”, en ny uppsättning av musikteatern Katrina. Kompositören Jack Mattssons musik uppmärksammades på olika sätt och nådde sin kulmen med en hyllningskonsert i Jomala Kyrka den 24 november. 

Alla de verksamhetsmål som årsmötet godkände den 7 april förverkligades. 

Utöver verksamhetsmålen höll Katrina kammarkör en konsert med titeln ”Se vi gå upp mot Jerusalem” 1 april i St. Mikaelskyrkan i Finström och blockflöjtkvartetten ”Bravade” höll 4 december 2024 en konsert i Finströms kyrka och en föreställning om klassisk musik i Övernäs skola den 5 december för 200 elever.

Under jubileumsårets samtliga evenemang deltog en rekordstor publik på ca 5000 personer. 

Katrina – en musikteater

Förväntningarna få nypremiären av ”Katrina” var stora. Premiären den 17 juli blev en  framgång. Kritiken var genomgående positiv. Publikens reaktioner var givetvis många. Eftersom jubileumsversionen avvek kraftigt från den ursprungliga versionen är det givet att en del i publiken kanske hade svårt att ta till sig ”Katrina – en musikteater”. Den övervägande delen av publiken var dock entusiastisk och positivt överraskad. Kvaliteten på produktionen var professionell och hög. Alla soloartister gjorde fint ifrån sig och körens samt orkesterns insatser rosades av många. Hela uppsättningen var modern, konstnärligt professionell och estetiskt tilltalande. Den stärker Kulturföreningen Katrinas varumärke på det sätt vi önskar.

Ett 100-tal personer medverkade i produktionen. 

Alla medverkande intygade att de tagit del av föreningens uppförandekod. Efter föreställningarna behandlades två konfliktärenden som medverkanden aktualiserade i stöd av uppförandekoden. Konflikterna utreddes och lösningar inför år 2025 gjordes. 

Produktions- och repetitionstiden överskuggades av Robert Liewendahls hot om att stämma Kulturföreningen Katrina för upphovsrättsbrott. Liewendahl som skrev manuset till ursprungsföreställningen 1997 hävdade att hans manus, Jack Mattssons musik och Lars Huldéns sångtexter var ett gemensamt verk där de olika delarna utgör en fast helhet. Kulturföreningens linje var att musikteatern Katrina är ett sammansatt verk och att det inte föreligger några juridiska hinder att ersätta Liewendahls manus med ett nytt. Till allas lättnad blev det ingen stämning efter premiären och alla planerade föreställningar kunde genomföras.

Hyllningskonsert till Jack Mattssons minne

Den 24 november arrangerades en hyllningskonsert i Jomala kyrka för Jack Mattsson som skulle ha fyllt 70 år i december 2024. En tiotal instrumentalister och Katrina kammarkör engagerades. På programmet fanns både kända musikstycken ur Katrina - en musikteater och mera sällan framförda instrumentala verk och sånger. Konserten lockade cirka 250 åhörare.

Katrina Kammarmusik 5-10.8.24 ”Natt”

Festivalens upplägg följde tidigare års mönster. Jubileum firades också under kammarmusikfestivalen. Arnold Schönbergs 150 års jubileum, Per-Henrik Nordgrens 80 och Carita Holmström 70 år. I programmet hördes musik av jubilarerna men också av andra kompositörer. På plats deltog kompositörerna Steingrimur Rohloff och Lotta Wennäkoski. Barnkonserten ingick för andra året i rad i festivalen. Ett evenemang med Elin Manselin som är mycket populärt. Festivalens avslutades som brukligt är med en brunch under vilken musik och vetenskap samtalade. Musikprofessor Mattias Lundberg och psykologen Megan Quinlan samtalade om drömmar och musikskapande. Ett samtal som publiken också deltog i. Också år 2024 nådde Katrina kammarmusikfestival sitt mål med ett varierande, inspirerande och högkvalitativt program

Klockresan – inte ännu ett åländskt läromedel

Under året har slutförandet av filmprojektet Klockresan legat på sparlåga. Landskapsregeringen beviljade extra medel för färdigställandet av en lärarhandledning till filmen. Arbetet med handledningen har utförts av Carina Karlsson i samarbete med en arbetsgrupp bestående av Eva Sjöblom, Mari Stefansdotter, Ann-Christina Kjeldsen och Barbro Sundback. År 2025 fortsätter arbetet med att filmen och handledningen ska få status som ett läromedel i den åländska grundskolan.

Dirigentkurs 8-10 november 

Kursen genomfördes i enlighet med tidigare modell. Intressant med 2024 års kurs var det stora intresset bland professionella musiker i Finland. Kursen har tydligen blivit omtalad och känd i musikerkretsar på fastlandet. 
Samarbete med Ålands musikinstitut fungerade bra.

Det stora problemet med dirigentkursen är finansieringen. De vanliga fonderna och stiftelserna avfärdar evenemanget som en kurs och att de inte beviljar bidrag till kurser.
Om dirigentkursen ska kunna utvecklas behöver finansieringen stärkas.

The Aland Universe – hidden songlines from the Baltic Sea

Baltic songlines genomfördes tillsammans med gruppen FrauVonDa i samarbete med Ålands Sjöfartsmuseum. Ett samarbete som båda partner gärna fortsätter. Under konserten fylldes museifartyget Pommern till sista plats (100). Projektet var det första i sitt slag. Ett krävande projekt som gav många värdefulla erfarenheter.

Kulturpolitiska frågor

Den 6.8. möttes representanter för olika åländska musikfestivaler som har sina evenemang i augusti. Deltagarna beslöt om en gemensam festivaltidtabell 2025.  Kokong 1-2 augusti, Katrina kammarmusikfestival 5-9 augusti, Åland Opera festival 9-10 augusti och Jazz festivalen 11-13 augusti. Detta utgör basen i det som kallas ”Augustimusik”.

Visit Ålands nya VD Noora Löfström tog entusiastiskt emot förslaget ”Augustimusik” och för första gången på många år har vi upplevt att Visit Åland lyssnat på våra önskemål.
Jan-Ole Lönnblad invaldes under året som suppleant i Visit Ålands styrelse för åren 2024 – 2025.
Nipås nya VD Tasso Stafilides har visat stort intresse för föreningens verksamhet. Vi ser fram emot ett fint samarbete de kommande åren.

FÖRENINGSVERKSAMHET

Under året har ett digitalt medlemssystem tagits i bruk. Föreningens webmaster Mona Karlsson och kassör Carita Johansson har utfört ett digert arbete med medlemsregistrets digitalisering. Kontrollen av medlemsantalet är nu säker och kommunikationen med medlemmarna blir både tätare och intressantare med de digitala medlemmarna eftersom informationen är mera aktuell. Fortsättningsvis anhåller en del medlemmar information i pappersform och brev. Målet är dock att så mänga som möjligt sak övergå till digitalt medlemskap. 

Hemsidan har uppdaterats. Hemsidan är väl skött och informationen är aktuell och givande. www.katrina.ax

Också i övrigt har sociala medier, främst facebook och Instagram använts flitigt för att marknadsföra föreningens evenemang och konserter. Den digitala marknadsföreningen och medlemssystemet har effektiverat verksamheten ekonomiskt och i övriga avseenden.

Ny verksamhetsledare

Föreningens mångåriga verksamhetsledare Rosi Djupsund meddelade under året att hon vill avsluta sitt engagemang i Kulturföreningen Katrina 31 juni 2025.

Jobbet som verksamhetsledare utannonserades under hösten och den 27 november utsåg föreningens styrelse Emilia Sågfors till verksamhetsledare för Kulturföreningen Katrina från och med år 2025. Det första halvåret är en introduktion till arbetet under ledning av Rosi Djupsund.

Frivilligarbete och samarbete

Föreningens viktigaste resurs är alla de som ställer upp och jobbar frivilligt för föreningen.
Under år 2024 uppgick antalet frivilliga arbetstimmar till drygt 3000 timmar. Detta arbete har ett stort värde och är helt avgörande för föreningens existens. Ett stort tack riktas därför till alla för de ideella insatserna.

Föreningen samarbetar med många och vi är medlemmar i en del organisationer.

  • Medlem i Visit Åland
  • Medlem i Svenska kammarmusikförbundet
  • Medlem i ABF-Åland

Kulturföreningen Katrina samarbetar kontinuerligt med Ålands musikinstitut, Ålands symfoniorkester, Ålands Konstmuseum, Mariehamns stadsbibliotek, Nipå, Sveriges generalkonsulat. Mariehamns, Jomalas och Finströms församlingar samt gästande kulturföreningar och organisationer.

Information och medlemmar

Föreningen har en medlemskår på ca 370 medlemmar. Bland våra medlemmar finns ett trettiotal personer som utför frivilligt arbete. Våra medlemmar är vår viktigaste målgrupp.

Ekonomi

Föreningens ekonomi har varit ansträngd under året. Årets underskott härrör från projektet ”Katrina – en musikteater” som drabbades av stora oförutsedda kostnader. Särskilt krävande blev kostnaderna för ljud- och ljustekniken. Underskottet bör balanseras de kommande åren för att föreningens ordinarie verksamheter skall kunna fortgå.

Likviditeten har, trots det svaga resultatet, varit god under året och föreningen kan fortsätta med sina planerade verksamheter men en översyn av kostnaderna för den enskilda evenemang behöver göras.

 

Kulturföreningen Katrina
Styrelsens godkännande 02.04.2025