Verksamhetsplan
Verksamhetsplan år 2025
Kulturföreningen Katrinas syfte är att utveckla intresset för musik på en professionell och en hög kvalitativ nivå samt främja kulturverksamhet i allmänhet. Under år 2025 förverkligas detta på följande sätt;
- Årsmöte 4 april i Önningebymuseet
- Digital opera hösten 2025
- ”Katrina – en musikteater” 4 – 6 juli
- Katrina kammarmusikfestival 5-9 augusti med tema ”Den lilla sjöjungfrun”
- Dirigentkurs 17-19 oktober i samarbete med ÅMI
- Organisatoriskt förändringsarbete
- Övriga evenemang som styrelsen beslutar om under året
- Marknadsföring av föreningens verksamheter på sociala medier med fokus utanför Åland
KULTURFÖRENINGEN KATRINA
Under år 2025 inleds en strukturomvandling av Kulturföreningen Katrina. Verksamheten har nått en sådan omfattning och en sådan nivå att en professionalisering av ledningsfunktionerna är nödvändig. Föreningens mångåriga verksamhetsledare Rosi Djupsund avslutar sitt arbete för föreningen den 31 juni 2025. Emilia Sågfors tillträder som ny verksamhetsledare vid årsskiftet och introduceras av Djupsund i arbetet som verksamhetsledare för föreningen.
Ekonomin som under alla dessa år skötts av verksamhetsledaren från Pargas kommer att i framtiden handhas av Nova Alandia tillsammans med den nya verksamhetsledaren samt Tiina Björklund och ordföranden. Ett nytt betalnings- och bokföringssystem kallat Briox införs.
För att nå en bredare publik och nya målgrupper behöver verksamheterna utvecklas och nya verksamheter skapas. Marknadsföringen av Kulturföreningens aktiviteter kommer att skötas mera målinriktat av en marknadsföringsgrupp bestående av Tiina Björklund, Mona Karlsson och Robert Jansson.
Föreningens tyngdpunktsområden är Katrina kammarmusikfestival, ”Katrina – en musikteater”, Katrina kammarkör och dirigentkursen med Anna-Maria Helsing.
”KATRINA – EN MUSIKTEATER” 4-6 juli 2025
Föreställningen hade premiär den 17 juli 2024 och enligt planerna återuppförs produktionen sommaren 2025. Tre föreställningar är planerade och ensemblen är i stort densamma. Katrinakören kommer att förstärkas på mansröstssidan och orkestern minskas eftersom det är trångt i orkesterdiket. Färre antal musiker kommer inte att påverka den musikaliska kvaliteten eftersom ljudtekniken fungerar kompenserande.
Föreställningen 2025 marknadsförs i hög grad i Finland och vi strävar givetvis efter att alla tre föreställningar blir slutsålda. Biljettförsäljningen inleddes på Katrinadagen den 24.11.2024.
År 2025 kommer också att innebära ett hårt arbete med planeringen av alla gästspel 2026. Målet är att besöka Vasa, Jakobstad, Tammerfors för att avsluta med ett evenemang i Köpenhamn. Staden som blev Sally Salminens hemort där hon fick erkännande för sitt författarskap och hyllades som en viktig kulturpersonlighet.
Nordens institut på Åland kommer att vara med åtminstone i det avslutande gästspelet i Köpenhamn.
KATRINA KAMMARMUSIKFESTIVAL 5-9 AUGUSTI
Tema: ”Den lilla sjöjungfrun”
Festivalens konstnärliga ledare Cecilia Zilliacus planerar tre festivaler för åren 2025 - 2027. Alla kommer ha en saga som festivalens huvudtema. Dessutom kommer Haydns musik att spelas varje år ”A Haydn a day keeps the doctor away”. Därutöver kan det finnas sidoteman. För år 2025 är sidotemat tystnad.
Minna Leinonen är 2025 års hustonsättare. Hon är en av Finlands mest eftertraktade kompositörer just nu. År 2024 har hon mottagit Teostos musikpris. Hon säger själv att hon vill i sin musik reflektera vardagshändelser som beskriver livet självt.
Quarteto Cuiroga, Tampere Raw och Södra Bergens Balalajkor är ensembler som kommer att delta.
I festivalen ingår också en barnkonsert som hålls i samarbete med Badhuset Mariebad och som är avgiftsfri. Dessutom fortsätter mästarkurserna i samarbete med ÅMI. Programarbetet är klart och marknadsföringen av nästa års festival har inletts.
DIRIGENTKURS OKTOBER 17 -19 oktober
Intresset för dirigentkursen växer utanför Åland. År 2025 kurs kan ta 10 deltagare. Intresset i Finland växer för kursen. Zaida Ponthin är kursledare och Anna-Maria Helsing undervisar i den svåra konsten att dirigera. Antalet musiker utökas från 15 till 20. Kulturföreningen och Ålands musikinstitut har ett väl fungerade samarbete om dirigentkursen. Det publika intresset för kursen och avslutningskonserten blir starkare för varje år.
KATRINA KAMMARKÖR
Körens uppdrag är att vara kör åren 2024 - 2026 i ”Katrina – en musikteater”. Kammarkören har en egen verksamhet och utgör också kärnan i Katrinakören som svarar för körinsatserna i ”Katrina – en musikteater”.
Katrinakören gjorde väl ifrån i musikteatern och många av sångarna är mycket motiverade att utveckla sig och bli ännu bättre. Inför 2025 års föreställningar av ”Katrina – en musikteater” ordnas två övningshelger 15-16.3 och 24-25.5 Kören uppträder i olika sammanhang och gör därmed god PR för föreningen.
KLOCKRESAN SOM LÄROMEDEL
Föreningen har hos Ålands landskapsregering anhållit om att filmen ”Klockresan” skulle klassas som ett läromedel i den åländska grundskolan. En lärarhandledning till filmen har färdigställts. Landskapsregeringen har beviljat medel för lärarhandledningen. Under Vera filmfestival den 12-16 mars visas filmen Klockresan. Nordens institut har visat intresse för att sprida filmen i Norden.
Hösten 2025 planerar arbetsgruppen bestående av Carina Karlsson, Eva Sjöblom, Ann-Christine Kjeldsen, Mari Stefansdotter och Barbro Sundback att göra ett försök att delta med filmen Klockresan i grundskolornas filmvecka i Uleåborg.
UTBILDNING I KOMPOSITION
Initiativet är nytt och ska uppfattas som en första diskussion om en kurs i att komponera kammarmusik. En inledande diskussion och ett eventuellt förslag tas under år 2025.
ÅRSMÖTE I APRIL
Till Kulturföreningen Katrinas årsmöte den 5.4. i Önningebymuseet anordnas vid sidan av årsmötesförhandlingarna en konsert. År 2025 är ett jubileumsår för kompositören och klarinettisten Crusell vilket föreningen planerar att uppmärksamma. Katrinakören framför tre sånger av Crusell och en kvartett bestående av Emilia Sågfors, Zaida Ponthin, Cecilia Wickström och Lydia Eriksson spelar en av Crusells kvartetter.
DIGITALA OPERAFÖRESTÄLLNINGAR
Flera av våra medlemmar önskar att visningarna av Metopera återupptas. Eftersom Bio Savoy saknar den behövliga tekniken för direktsändningar skulle det bli fråga om återutsändningar. Man kan dock inte välja att visa bara en par av METs föreställningar. De kräver att man prenumererar på minst sex operor per år. Det finns också andra distributionskanaler som man kan anlita. Svårigheterna ligger nu i att finansiera visningarna i Bio Savoy. Om vi är optimistiska kan vi kanske lyckas visa opera hösten 2025.
ÖVRIGA EVENEMANG
Under verksamhetsåret kan styrelsen besluta om att genomföra enskilda evenemang beroende på vilka erbjudanden som når föreningen eller om något tillfälle erbjuds för föreningen att delta i som partner eller huvudansvarig.
SOCIALA MEDIER
Föreningens webmaster Mona Karlsson har gjort ett fint arbete med att synliggöra föreningens verksamhet och aktiviteter på sociala medier. Nästa steg är att i högre grad än nu använda sociala medier för att marknadsföra föreningens produktioner och aktiviteter på Åland och utanför Åland i syfte att nå nya målgrupper och en större publik. Den arbetsgrupp som tillsatts för att ytterligare stärka marknadsföringen på sociala hoppas vi att ska ha framgång i sina strävanden.
Medlemmar och publik
Den viktigaste målgruppen för Kulturföreningen Katrinas evenemang är de egna medlemmarna (376/2024). Information om föreningens verksamhet sker via traditionella medier, sociala medier och på hemsidan www.katrina.ax.
En digitalisering av medlemssystemet genomfördes 2024 och utvecklingen av systemet kommer att fortsätta år 2025. Information om kommande kulturhändelser i föreningens regi skickas nu digitalt till medlemmarna och till de medlemmar som så vill skickar vi fortsättningsvis medlemsbrevet "Katrinanytt” i pappersform. Fördelen med digitalt medlemskap är att föreningen kan snabbt och enkelt informera om evenemang kontinuerligt.
I sin verksamhet prioriterar Kulturföreningen Katrina barn och ungdomar genom att erbjuda rabatter för studerande under 26 år samt specialrabatt för musikinstitutets elever och andra musikstuderande på Åland.
Kulturföreningen Katrina håller biljettpriserna på en sådan nivå att människor inte ska hindras från att gå på konserter och andra evenemang av ekonomiska skäl. Av samma orsak hålls medlemsavgiften låg.
Föreningen har också beslutat att ledsagare till personer med funktionsvariationer deltar avgiftsfritt.
Kulturföreningen Katrina erbjuder också gratisevenemang för att nå nya målgrupper som barn, inflyttade och personer som vill pröva på klassisk musik.
Frivilligt arbete är vårt sociala och kulturella kapital
Mellan trettio och fyrtio personer deltar årligen som frivilliga i Kulturföreningens olika verksamheter och i styrelsearbetet. Den sammanlagda arbetsinsatsen som de frivilliga utför uppgår till drygt 3000 timmar. Med ett timpris på 40 euro samt med beaktande av lönebikostnaderna är insatsen frivilligt arbete värt åtminstone 150 000 euro. Frivilligarbetet är av avgörande betydelse för föreningens verksamhet och ekonomi.
Varumärket
Kulturföreningen Katrina har genom ett långsiktigt och målmedvetet arbete skapat ett starkt varumärke inom klassisk musik och opera. Föreningen har en jämställdhetsplan, en drogpolicy, en ekonomistadga och en uppförandekod som gäller alla som deltar i föreningens verksamheter.
Samarbete
Kulturföreningen Katrina samarbetar med många i det åländska kulturlivet. Nämnas kan Ålands musikinstitut, Visit Åland och Nipå. Även samarbetet med Svenska kammarmusikförbundet och Sveriges generalkonsulat utvecklas kontinuerligt. Tillfälliga partners samarbetar föreningen med i fråga om enstaka projekt och föreställningar. Också det privata näringslivet på Åland har med ökande intresse stött föreningens aktiviteter med sponsorbidrag. Samarbetet ger mervärde och inspirerar till utveckling och nya initiativ.
Ekonomi
Kulturföreningen Katrina ansöker och beviljas årligen medel från ett flertal fonder utanför Åland. Nordiska, finlandssvenska, finska och svenska fondmedel har sökts och medel har beviljats i relativt stor utsträckning. En bekräftelse på att våra verksamheter håller en hög kvalitativ nivå.
Lokal finansiering ansöker föreningen om från Ålands landskapsregering, Mariehamns stad samt privata sponsorer och företag. År 2025 hoppas vi att Ålands kulturstiftelse och Olof M Janssons stiftelse ska stöda vår verksamhet samt att flera åländska företag än tidigare ger oss sitt stöd. Den lokala finansieringen är av grundläggande betydelse för en kontinuerlig utveckling av verksamheterna.
Generellt kan man säga att Kulturföreningen Katrinas finansiering sker med egna medel, lokal finansiering och bidrag utifrån. Den åländska samhällsekonomin får en god avkastning på det kapital som satsas i Kultur-föreningen Katrina. En större fast grundfinansiering skulle ge förutsättningar att mera systematiskt arbeta med finansiering från fonder och sponsorer utanför Åland.
I de flesta av våra produktioner strävar vi till att ge åländska musiker och sångare möjligheter att uppträda på hemmaplan samtidigt som vi aktivt bjuder in artister som är intressanta och bidrar till att utveckla och professionalisera det åländska musik- och kulturlivet.
Kulturföreningen Katrina
Styrelsens godkännande 5.3.2025