Verksamhetsberättelse
Verksamhetsberättelse år 2023
Kulturföreningen Katrina har förverkligat verksamhetsplanen för år 2022 enligt följande:
Årsmötet 10 mars 2023 fastställde följande mål för Kulturföreningen Katrinas verksamhet
- Katrina kammarmusik genomförs 8-12.8. ”Rörelse”
- Dirigentkurs 10-12.11
- Metopera hösten 2023 och våren 2024
- ”Till fots genom solsystemen” Edith Södergrans dikter samt cellomusik
- Filmatisering av ”Musikteatern Barnasinne” undervisningsmaterial
- Katrina kammarkör från hösten 2023
- Musikteatern Katrina premiär 17.7.2024
- Romantisk cello och gitarrkonsert den 18 juni 2023 i Kastelholms slott
- Marknadsföring av verksamheten på sociala medier med fokus utanför Åland.
Styrelsen
Under året har styrelsen hållit 12 (9) sammanträden och behandlat 70 (64) ärenden.
Närvaron vid sammanträdena har varit hög. En del styrelsemedlemmar har deltagit digitalt men de flesta har varit fysiskt med på mötena. Alla möten har varit beslutföra.
Föreningens årsmöte hölls den 10 mars i Vinsmedjan i Kvarnbo. Efer årsmötet var det konsert i Saltviks kyrka med Cecilia Zilliacus elever. Följande dag höll eleverna en lunchkonsert i St. Görans kyrka i Mariehamn.
Styrelsens sammansättning och konstituering:
- Barbro Sundback ordförande
- Patrik Komorowski vice ordförande
- Casper Wrede sekreterare
- Carita Johansson kassör
- Mona Karlsson webmaster
- Ann-ChrisWna Kjeldsen språkrör för Katrina kammarkör och Katarinakören
- Jan-Ole Lönnblad biträdande sekreterare
Ersättare:
- Siv Ekström
- Cecilia Wickström
- Tuula-RiiVa Nyström
Verksamhetsgranskare: Margareta Flink, ersättare Sten Eriksson.
Verksamhetsledare: Rosi Djupsund
Katrina Kammarmusik 8-12.8.23 ”Rörelse”
Festivalen blev inte bara en konstnärlig utan också en publik framgång. Konstnärliga ledaren Cecilia Zilliacus dansande musikframträdanden imponerade och väckte beundran. En busslast svenska kammarmusikentusiaster deltog i festivalen och fyllde upp många konserter. För första gången hölls en särskild barnkonsert vilken drog en ny publik till festivalen. Programmet var späckat med 16 evenemang på 7 olika platser. Dessutom hölls mästarkurser, en workshop med Stockholms Saxofonkvartett och en med temat ”Dans och samtal”.
Under producenten Rosi Djupsunds ledning genomförde en arbetsgrupp bestående av Emilia Sågfors, Patrik Komorowski och Cecilia Wickström konsertprogrammet. Föreningens kassör Carita Johansson ansvarade för biljettförsäljningen. För mat och dryck svarade Tuula-Riitta Nyström, Ann-Christina Kjeldsen samt Christina Sandqvist. En särskild marknadsföringsgrupp bestående av Mona Karlsson, Tiina Björklund och Gina Theman arbetade med festivalen för att göra den mera synlig och tillgänglig.
Klockresan – en filmaAsering av teaterpjäsen Barnasinne
Ett manus för filmen utarbetades av Eva Sjöblom. Under vårvintern och försommaren filmades de flesta scenerna av Eva och Johannes Sjöblom. Ljudupptagningarna gjordes av Sven Sjöblom. Den 28 oktober var det premiär på ”Klockresan” i Bio Savoy. Skådespelarna och deras familjer hyllades. Filmen visades ytterligare två gånger och ca 450 personer såg den. Recensionerna var goda.
Hela projektet avslutades för skådespelarna och resten av ensemblen med en resa till Svenska teatern i Helsingfors där man besökte teatern och såg föreställningen ”Ronja Rövardotter”. Tanken har hela tiden varit att Klockresan skulle bli ett läromedel som används i de åländska grundskolorna. I december 2023 anhöll föreningen hos Landskapsregeringen om att klassa Klockresan som ett läromedel.
Katrina kammarkör
Efter operan Lisbeta diskuterades förutsättningarna för att bilda en kammarkör. Pådrivande har Ann-Christina Kjeldsen, själv ivrig körsångare och kördirigenten Pipsa Juslin varit. Hösten 2023 inledde Katrina kammarkör sina körövningar. Körmedlemmarna rekryterade på basis av auditioner. Den 5 november höll Katrina kammarkör sin debutkonsert ”Locus Iste” i Sunds kyrka. Konserten var välbesökt och publiken var både berörd och imponerad.
Katrina kammarkör består av ca 20 sångare och kommer att utgöra stommen till kören i ”Katrina – en musikteater”. Katrina kammarkör är tills vidare en del av föreningens verksamhet. Detta innebär att kören kan ägna sig helhjärtat åt att sjunga och behöver inte lägga ner kraft och tid på administration och finansiering. Detta kommer att vara fallet åren 2024-2026 så länge ”Katrina – en musikteater” framförs. Därefter är det läge aV överväga situationen på nytt.
Dirigentkurs 10-12 november
Kursen genomfördes enligt samma upplägg som tidigare år. Enda skillnaden var att Ålands musikinstitut redan 2022 meddelade att man ville ta ett större ekonomiskt ansvar för kursen. Institutets rektor Björn Blomqvist engagerade sig i kursen och ansökte om bidrag från olika källor. Detta arbete avbröts abrupt när rektorn avstängdes från sin tjänst och biträdande rektor Bertil Andersson övertog ledningen av institutets verksamhet. Samarbetet lyckades dock väl trots ett visst avbräck vad gällde bidragsgivarna. Kursen blev lyckad särskilt tack vare Bertil Anderssons aktiva deltagande i kursen. En viss tröghet präglade rekryteringen av deltagare men efter att repertoaren ändrats skedde en ökning av antalet deltagare. Alla inblandade parter inser betydelsen av att kursen fortsätter särskilt så länge kapellmästare Anna-Maria Helsing vill dra utbildningen. Hon visar stort intresse för att utveckla kursen så att den mera tar hänsyn till musikinstitutets intressen och behov. En arbetsgrupp bestående av representanter för musikinstitutet och kulturföreningen har därför tillsatts för att utveckla dirigentkursen år 2024.
Katrina – en musikteater
Projektet har framskridit enligt planerna. Ett nytt manus var klart av Ida Kronholm och Carina Karlsson den 28 december. Tiina Björklund har anställts som projektledare. Hennes insatser har särskilt gällt ekonomi och marknadsföring. Solisterna Erica Back, Leonarde Brändström, Philip Björkqvist och Therese Karlsson är klara. Finansieringen av projektet ser lovande ut och biljettförsäljningen var positiv redan före årsskiftet.
Mycket tid och pengar har styrelsen dock tvingats lägga på en tvist med Robert Liewendahl som skrev manuset till Musikteatern Katrina. Liewendahl hävdar aV Kulturföreningen Katrina gör ett upphovsrättsligt intrång när vi byter manus och hotar med att stämma föreningen efter premiären den 17 juli 2024. Upphovsrättslagen gör skillnad på ett gemensamt verk och ett förbundet (sammansatt) verk. Liewendahl menar att det är fråga om ett gemensamt verk d.v.s. att manus, musik och sångtexter skapats i tätt samarbete mellan honom, Jack Mattsson och Lars Huldén. Något belägg för detta har inte påvisats. Tvärtom finns det mycket som talar för att Liewendahl mest jobbade för sig själv och sedan med regissören Johanna Garpe som såg sig nödd och tvungen att göra avsevärda förändringar i manuset. De tre berörda upphovsinnehavarna träffades under musikteaterns tillkomst för att dramaturgiskt få ihop det hela men det är inte tillräckligt för att hävda att det är ett gemensamt verk. Realiserar Liewendahl sitt hot om stämning påverkar det inte sommarens fyra inplanerade föreställningar.
Särskilda evenemang
Den 21 januari framförde skådespelaren Stina Ekblad och cellisten Mime Brinkman dikter av Edith Södergran och musik av bland annat av Bach. ”Till fots genom solsystemet” kallades föreställningen som berörde djupt sin publik. En välbesökt tillställning. Den 18 juni konserterade cellisten Katarina Kolehmainen och gitarristen Santeri Rautiainen i Kastelholms slott med programmet ”Reflektioner i mjuk skymning. Fin konsert men inte helt full salong. Ansökan om projektbidrag för multikonstverket A//Å Universe-BalWc Songlines 2024 lämnades in till Ålands kulturdelegation.
Metopera
Föreningen har haft planer på att sända opera och olika alternativ har utretts. Det hela har dock strandat på aV Bio Savoy inte uppdaterat sin teknik så att man kan ta ner direktsändningar från Metropolitan. Alternativet är att sända inspelade metföreställningar. Hittills har detta inte fungerat eftersom Bio Savoy höjt sin hyra vilket ekonomiskt gjort det för riskfyllt för föreningen att visa Metopera.
Kulturlivet organiserar sig
Under året bildades två nya nätverk för att bevaka professionella konstutövares intressen. Nätverksgruppen för professionella konstnärer och konstutövare på Åland och Kulturgruppen PROPPS. Kulturföreningen Katrina har tillsammans med nämnda nätverk utlålit sig om Landskapsregeringens förslag till turismstrategi. Kulturföreningen har också givit ett utlåtande till LR om förslaget till Kulturstrategi. Kulturföreningen Katrina har också i olika sammanhang framfört till Visit Åland ett önskemål om mera synlighet i deras marknadsföring för musiken på Åland genom att föreslå att augusti marknadsförs som Musikmånad på Åland. Föreningen har också givit ett utlåtande om Mariehamns stads bidragsregler.
Marknadsföring och sociala medier
Föreningen har allt mer riktat in sig på sociala medier och en aktiv hemsida. Föreningens webmaster Mona Karlsson har gjort ett värdefullt arbete med att hålla vår hemsida up to date samt marknadsföra våra evenemang på sociala medier i första hand Facebook och Instagram. Antalet följare på Facebook vid årets slut var 1252. En ökning av följare kan noteras generellt. Den arbetsgrupp som tillkom inför Katrina kammarmusik 2023 har fortsatt sitt samarbete och resultaten har genomgående varit positiva. En stor utmaning är bra bilder med intressanta motiv och hög aktualitet. Traditionell tidningsannonsering är dyr och inte lika effektiv som annonsering och information på sociala medier. Digitaliseringen märks tydligt i Katrinas verksamhet.
Medlemskap och samarbetsorganisationer
- Kulturföreningen Katrina är medlem i Kammarmusikförbundet (Sverige).
- Kulturföreningen Katrina är en medlemsförening i ABF-Åland.
- Kulturföreningen Katrina är en medlemsförening i Visit Åland.
- Kulturföreningen Katrina har ett samarbetsavtal med Ålands musikinstitut.
- Kulturföreningen Katrina samarbetar med Ålands sång- och musikförbund.
- Kulturföreningen Katrina och Sveriges generalkonsulat samarbetar under Katrina kammarmusik.
Information och medlemmar
Föreningen har en medlemskår på drygt 400 medlemmar. Bland våra medlemmar finns ett tretiotal personer som utför frivilligt arbete av olika slag. Frivilligarbetet är av stor betydelse för föreningens verksamheter. Våra medlemmar är vår viktigaste målgrupp. Under året fick medlemmarna fyra Katrinanytt som informerade om föreningens aktuella aktiviteter. Föreningen har en hemsida som uppdateras kontinuerligt www.katrina.ax Aktiviteter publiceras också på Facebook och Instagram. De åländska medierna informerade aktivt om föreningens verksamheter.
Ekonomi
Föreningens ekonomi har varit god under året. Det goda resultatet bidrar till att minska föreningens ackumulerade underskott. Ökade inkomster i kombination med bättre kontroll över utgifterna förklarar det goda resultatet. En systematisk ansökningspolitik till olika beviljande instanser har också bidragit till att föreningens ekonomi är allt bättre. Likviditeten har varit god under året och föreningen kan fortsätta med sina verksamheter och utveckla nya projekt och samarbeten.
Kulturföreningen Katrina
Styrelsens godkännande 4.3.2024