Om Kulturföreningen
Kulturföreningen Katrina arrangerar konserter och andra musikevenemang. Föreningen inledde sin verksamhet år 2000 med att sätta upp musikteatern Katrina. Kulturföreningen vill främja professionalismen i det åländska musiklivet. För att nå detta höga ideal ordnar föreningen hellre färre än flera konserter. Kulturföreningen Katrina och Katrina kammarmusik har fått sitt namn efter Sally Salminens roman om Katrina.
Kulturföreningen Katrinas syfte är att utveckla intresset för musik på en professionell och en hög kvalitativ nivå samt främja kulturverksamhet i allmänhet. Under år 2025 förverkligas detta på följande sätt:
- Årsmöte 4 april i Önningebymuseet
- Digital opera hösten 2025
- ”Katrina – en musikteater” 4 – 6 juli
- Katrina kammarmusikfestival 5-9 augusti med tema ”Den lilla sjöjungfrun”
- Dirigentkurs 17-19 oktober i samarbete med ÅMI
- Organisatoriskt förändringsarbete
- Övriga evenemang som styrelsen beslutar om under året
- Marknadsföring av föreningens verksamheter på sociala medier med fokus utanför Åland
Under årsmötet beslöts att Barbro Sundback fortsätter som föreningens ordförande och till styrelsen valdes Patrik Komorowski, Casper Wrede, Carita Johansson, Mona Karlsson, Ann-Christina Kjeldsen och som ersättare Siv Ekström, Ceclia Wickström, Lars Midbjer.
Rosi Djupsund avslutar sitt arbete för föreningen den 31 juni 2025 och Emilia Sågfors tillträder som ny verksamhetsledare.
KULTURFÖRENINGEN KATRINA
Föreningen bildades 1999 med målet att uppföra musik teatern Katrina på Svenska Teatern i Helsingfors då staden utnämndes till Europas kulturhuvudstad år 2000. Framgångarna med föreställningen blev startskottet för en förening som sedan dess har varit en drivande kraft inom det åländska musiklivet.
OPERAPRODUKTIONER
Den rika förekomsten av åländska operasångare har inspirerat föreningen att producera egna operor som Magnus-Maria (2014–2016), Figaro1917 (2017), Lisbeta – en trollkona ska du icke låta leva (2020–2021) och Katrina – en musikteater (2024–2026) med nytt manus och en helt ny uppsättning. Dessa produktioner har inte bara berikat det åländska kulturlivet utan gjort Åland känt främst i Finland men även i de nordiska länderna.
KAMMARMUSIKFESTIVALEN
Katrina kammarmusikfestival är föreningens flaggskepp. Den framstående violinisten Cecilia Zilliacus är festivalens nuvarande konstnärliga ledare. Hon har fortsatt det arbete som initierades av altviolinisten Tiila Kangas som var festivalens första konstnärliga ledare. Kammarmusikfestivalen ordnas varje år i början av augusti.
UTVECKLING AV MUSIKLIVET
Föreningen arbetar för att professionalisera det åländska musiklivet genom att erbjuda högkvalitativa konserter och samarbeta med internationella musiker. De senaste åren har föreningen arrangerat en dirigentkurs under ledning av kapellmästare Anna-Maria Helsing. Kursen drar numera till sig professionella musiker från olika länder. Genom sin mångsidiga och målmedvetna verksamhet bidrar föreningen till att utveckla det åländska musiklivet på många olika sätt.
Läs mer om föreningen och aktiviteterna i verksamhetsplanen för 2025.